Hur man gör

Börjar inse att det kanske inte är så bra att läsa diskussionstrådar angående hur man gör med sina barn. De kan få en att tro att man är en känslokall person. Samtidigt tycker jag att många som skriver verkar vara sanslösa. Jag blir alltså både irriterad och upprörd och känner att jag vill kasta mig in i diskussionen. Det skulle jag kanske göra också om det inte vore så att många av trådarna redan är 3 år gamla. Sedan vet jag inte om det är så smart heller, jag skulle nog få räkna med att utstå tonvis med kritik. Så vad är det då jag läst om?  

Ang att låta sin bebis skrika
Här verkar den gängse åsikten vara att bebisar inte får skrika överhuvudtaget. Själv lägger jag ned tösabiten och låter henne skrika medan jag går på toa om det är så att jag måste. Tar ju inte lång tid innan jag plockar upp henne igen och det har aldrig ens slagit mig att man skulle göra som tydligen många gör: Ta med bebisen på toa, om den inte fixar att sitta på golvet så har man hen i knät..? Hmm... Hur gör man då när man ska torka sig? Tvätta händerna? Jag tycker inte att det känns bra. Jag tror det går snabbare och smidigare att jag lägger ned henne.
Jag lägger också ned henne när jag måste äta, den korta stund det tar att t.ex. stoppa i mat i mikron och den korta tid det tar att ta ut den när den är klar. Äta kan jag göra med henne i knät. Här finns de dom som tycker att man ska lära sig att göra allt, t.ex. "steka pannkakor" med en hand. Tillåt mig säga "hmm..." igen. Att laga mat med en hand och hålla i bebisen med den andra tycker inte jag verkar så säkert. Eller det kan väl bero på ålder på barnet, men man kan ju råka spilla varma saker på barnet..?

Ang att byta blöja när bebisen sover
Här verkar det finnas två läger:
1) Folk som tycker att om bebisen sover så kan man låta bli att störa och väcka bebisen och sedan byta när hen vaknar, brukar ju ändå inte dröja så lång tid. Så länge bebisen verkar nöjd så är det ingen brådska
2) Folk som tycker att bebisen blir kränkt om den måste sova med en bajsblöja på sig och stödjer detta med: "hur skulle du själv reagera om du var tvungen att sova med en bajsblöja på dig?"
Gissa vilket läger jag sällar mig till. Mycket riktigt, det första. Kan ju säga att om jag sov med en bajsblöja på mig skulle jag nog inte vara medveten om det och förmodligen inte känna mig särskilt kränkt heller. Däremot skulle jag nog kunna bli lite grinig om någon väckte mig när jag sov. Sedan tror jag inte riktigt på det här med att bebisar skulle känna sig kränkta. Överhuvudtaget tänker jag bara på Eberhard så fort någon säger att någon känner sig kränkt. Sedan finns det ju en annan anledning till att byta, som nästan ingen tog upp, och det är ju att de får irriterad hud om man inte byter. Så klart man försöker fixa det så snart som möjligt.

Ang att lämna bebis till barnvakt
Här verkar det finnas ett stort gäng personer som inte kan förstå hur man kan vilja ha barnvakt. De verkar vara helt fastklistrade vid sina bebisar. Någon skrev att de hade lämnat barnet hemma med pappan första gången efter 6 v för att ta en 30 min promenad. Hmm... Jag, och tack och lov andra som kommenterat på den tråden, anser kanske inte att pappan är en barnvakt utan den andra föräldern som också kan ta hand om barnet. Någon hade inte haft barnvakt förrän efter 18 mån. Andra skriver att om man tycker att det är så viktigt att man får gå ut och äta med sin partner och kanske, gud förbjude, dricka ett glas vin, så borde man inte ha skaffat barn! Jag tror att det kan vara samma personer som har med barnet på toa och alltid samsover med barnen.

Jag tror inte att jag gör eller resonerar fel, men samtidigt blir jag osäker när jag läser hur andra resonerar. Kanske är det jag som inte fattat att alla bär runt på sina barn 24/7? Nä, det blir nog till att sluta läsa diskussionstrådar. Om inte internet hade funnits hade jag inte haft de här funderingarna... Fast å andra sidan hade jag haft en hel del andra funderingar som jag har fått svar på genom att läsa på nätet så det är inte enbart av ondo.

Så här ser Tyra ut just nu. Hon har somnat i sängen :)

 

Kommentarer

  1. Familjeliv (och liknande sidor ;) ska man hålla sig undan om man inte är föräldraextremist tror jag... Jag tror det är mer skadligt att alltid ha föräldrarna nära!

    SvaraRadera
  2. Förresten, förvånansvärt få män brukar delta i de där diskussionerna ;)

    SvaraRadera
  3. Nä, många verkar ju faktiskt tro att män är inkapabla till att höra barnskrik och att ta hand om barn i största allmänhet

    SvaraRadera
  4. Åh, så fin hon är! :)

    När det gäller att ta hand om små barn räcker det långt med "sunt förnuft". Och det tycker jag att du verkar ha.
    Jag tycker det är:
    - självklart att barnet inte far illa av att skrika en stund!
    - självklart att man inte ska laga mat med en bebis i famnen!
    - självklart att man inte ska väcka barnet för att byta blöja!
    - självklart att en bebis inte kan känna sig kränkt!

    Och jag har, tillsammans med min man, fostrat fyra barn som verkar ha klarat bebisstadiet utan att ha tagit skada. :)

    SvaraRadera
  5. Gullebebis.

    Jag tror att det alla diskussionsforum har gemensamt är den genomgående hårda tonen. "Du är dum i huvet om du inte gör si eller så."
    Jag har provat en del bilmekartips som jag fått från olika forum och de har varit fördelade på ca 1/3 hjälpsamma 1/3 har inte haft någon effekt alls och 1/3 har gjort problemet värre.
    Det alla haft gemensamt är tonen att "alla som inte vet att man ska göra så här är dumma i huvudet".

    Jag kan tänka mig att det är på dessa forum papporna sitter samtidigt som mammorna skriver på familjeliv. Anledningen till att de skriver är att de haft en diskussion om hur man ska förhålla sig till en viss fråga och båda är övertygade om att de haft rätt och söker medhåll från en anonym läsarskara som skribenten samtidigt passa på att skälla ut för att rädda familjefriden.

    Eller så går de in på respektive forum när diskussionen inte längre går framåt, skriver ett inlägg under alias och visar sedan upp det för sin betydelsefulla andre som ett bevis på att ha rätt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Dagens jobbfundering...

Tierp

ESC