Oscar Waos korta förunderliga liv - Junot Díaz

Oscar Waos korta förunderliga liv kretsar kring en dominikansk familj i New Jersey och kring släktens svartaste får: Oscar. Han är fet, ful och utstött och livrädd för flickor. Till släktens förtret lägger han all tid på rollspel och fantasyberättelser - hans högsta önskan är att bli en dominikansk J.R.R. Tolkien.
Oscars olycka beror på fuk, förbannelsen som har förföljt familjen i generationer och orsakat död och splittring. Det är fuk som tvingar Oscars vilda mor Belicia att fly sitt hemland, som får Oscars syster Lola att raka av sig håret och rymma hemifrån, och som har sett till att släkten har drabbats av sorger och olyckor, förföljelse och tortyr. Men en dag får Oscar nog.
Oscar Waos korta förunderliga liv är en snabb, rolig och streetsmart skildring av andra generationens invandrare i USA och av Dominikanska republikens blodiga historia under diktator Trujillo - Dominikanska republikens egen Sauron. Med detaljrikedom och omfattande kunskap om såväl fantasy som historia har Daz skrivit en vass roman som rör sig över flera generationer och livsöden.


Som baksidan på boken berättar handlar berättelsen om Oscar, en nörd och utstött tjockis, Oscars mamma, en hård kvinna och Oscars syster. Boken berättar även om Dominikanska Republikens historia under styret av diktatorn Trujillo. Den senare delen av berättande sköts i stor del genom fotnoter som får både plus och minus. Plus för att man på så sätt får in den parallella historian som kan behövas för att förstå karaktärernas beteende, minus för att fotnoterna är långa och jag tycker att fotnoter stör mitt läsande.

Boken är underhållande med sin svarta humor. Det underlättar att ha viss bakgrundskunskap om Star Wars, Sagan om ringen och annan SF och fantasylitteratur. Det underlättar även att ha lite spanskakunskaper eftersom det slängs in en hel del spanska uttryck och ord här och där. Jag har enbart läst några veckor nybörjarspanska, men tyckte det gick rätt bra ändå. Ofta kan man räkna ut vad orden betyder utifrån i vilket sammanhang de förekommer.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Dagens jobbfundering...

Tierp

ESC