Tyra 14,5 mån

Vikt: 8 kg (?) Visade i vart fall badrumsvågen hemma. Har inte vägt sedan sist tror jag
Längd: Vet inte exakt
Storlek på kläder: 68 - 74 cl. 74/80 vissa märken, 68 andra. Använder fortfarande en kofta märkt 56 cl (ett köp som räckt länge kan man säga)
Mat: Äter gärna och det allra mesta. Har fortsatt med pulvergröt till frukost, men äter även havregrynsgröt om hon får det vilket det blev under julen när vi glömt ta med gröt. Favoriträtter verkar vara pasta och köttfärssås/quornsås, korv, lax och hamburgare. Äpple verkar vara favoritfrukt. Gillade risgrynsgröt under julen. Gjorde en kostregistrering under några dagar efter kontakt med dietist ang vikt och kalciumintag och hon får i sig lite mer kalorier/dag mot vad hon behöver så det känns ju bra. Efter läkarbesök för uppföljning av mjölkproteinallergin har hon fått börja äta tillagade mjölkprodukter och hon har i alla fall inte fått några utslag. Underlättar en hel del då hon i och med det kan äta precis samma mat som vi gör.
Matintervall: cirka varannan- var tredje timme
Sovtider på natten: Somnar ca 20:00-20:30. Gnäller när hon förstår att man ska lägga henne i sängen, men om man ger henne pandan och pratar eller sjunger lite några gånger så brukar det gå bra att gå ut ur rummet och så somnar hon själv. Lite besvärligare var det under julen då vi åkte runt mycket och sov på olika ställen. Ville inte somna vissa kvällar förrän kl 23 och vaknade en del nätter rätt ofta och var ledsen och hade svårt att somna om. Vet inte om det störde henne att vi sov alla i samma rum, eller att sängen var obekant. Tar alltid med pandan när vi reser. Vaknar på morgonen någon gång mellan 7:30 och 9:00. Kan då oftast vara kvar i sängen i en halvtimme och pyssla med mjukdjur eller vad hon nu gör.
Sovtider på dagen: Mycket varierat. Oftast på eftermiddagen, men ibland varit trött på förmiddagen så hon fått sova då. Sover mellan 45 min och 3 timmar ibland. Vissa dagar inte sovit alls, oftast för att det händer för mycket runt omkring
Blöjor: Liberos "vanliga" blöjor stl 4. Provade idag att sätta på en byxblöja, men det verkade hon tycka vara märkligt. Vill ha några sådana med i skötväskan så det kan vara bra att ha testat nån gång hemma tänkte vi. Har hänt några gånger på sistone att vi bytt på toaletter utan skötbord och då är det lite bökigt att sätta på en vanlig blöja. Hon gillar inte rikigt att ligga på toalettstolslocket. Verkar för övrigt inte kunna bajsa ordentligt om hon inte får tillgång till en potta. Känns ju för det mesta bra att vi gett henne den vanan, men när man är ute på vägen och det inte finns någon potta känns det lite jobbigt ibland. Hon gillar inte att bli hållen över toalettstolen längre utan blir rädd och skriker.
Språk: Har fått en mängd nya ord senaste månaden. Under julen börjat säga "schusch" = ljus, "kacka" = kaka och "kåcka" = klocka. Har även ett ljud för stjärna som jag känner igen när jag hör det, men inte vet hur hon gör. "pa-mpa" = lampa, "pa-bääs" = bebis, "ka" = trycka, "naa-naa" = mat, "bajsch" när man byter blöja eller när hon ska sitta på pottan. Häromdagen börjat säga "doosch" = dusch. Ljud för bil, häst, katt, hund, igelkott (här är jag lite stolt), gris. Fortfarande svårt att veta om hon menar jag och M när hon säger mamma eller pappa.
Favoritlek/aktivitet: Bläddra i tidningar och böcker. Lägga saker i påsar och lådor. Kan också vara roligt att hjälpa till att tömma besticklådan i diskmaskinen. Tända och släcka lampor (framför allt tända. Öppna och stänga dörrar
Favoritleksak: Klossar i en vagn som hon fick på julen är roliga då hon kan lägga dem i vagnen och så har de små bilder att titta på. Små mjukdjur att gå runt och krama.
Skrattar åt: Bli jagad. Bus. Att jag härmas
Lärt sig nyligen: En massa ord enl ovan.
Övrigt: Rädslan för att bada i baljan har tack och lov gått över. Den försvann ungefär lika plötsligt som den dök upp. Har fått 3 nya tänder och har nu 10 st. Saknar fortfarande en av de 4 framtänderna, men 3 tuggtänder har nu sett dagens ljus.

Kommentarer

  1. Så roligt att det börjar komma så mycket ord! Här är det fortfarande mest mamamamama (oändligt många) för mat, men la för lampa är en uppstickare ;)

    Skönt att hon kan äta samma mat som er, det underlättar ju verkligen!

    SvaraRadera
  2. Kul att hon har så många ord! Jag tror att Albin har två ord (som han säger allt från en gång till oändlighet): "mam" betyder mat eller mamma och "bab" är pappa, eller bajs. Han brukar säga mam när han är hungrig och bab när han är på skötbordet så det går att tolka lite olika..

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Dagens jobbfundering...

Tierp

ESC