Första dagarna i Kuba





28 december


Första dagen i Kuba. Resan under gårdagen gick bra förutom att planet från Madrid till Havanna blev försenat 2 timmar.


Tog det lugnt idag. Promenerade runt lite. Gick ned till havet, men det fanns ingen bra sträcka att promenera på. Stenig strand (= inget badställe) plus hotell som sträcker sig ända ned till vattnet på sina ställen. Inhandlade basvaror på supermercado och lagade lunch på hotellet. Bredvid vårt hotell ligger ett annat som har pool som vi kan nyttja. Låg och läste lite under eftermiddagen på solstolar men blev inget dopp i poolen för mig.


Middag tänkte vi inta på någon restaurang samt passa på att gå förbi skolan på vägen. Det gick inte något vidare. Skolan hittade vi inte, restaurangerna såg tråkiga ut. Bestämde oss för att försöka ta hos till Vedado istället för Miramar då det enligt Lonely Planet verkade ligga fler restauranger etc där. Jaha, hur får man tag på taxi? Vi gick och gick. Började misströsta och bestämde oss för att vi ju faktiskt inte hade någon brådska och att vi kunde äta middag i Miramar istället. Då dök det upp en man i en gammal Lada som erbjöd sig att skjutsa oss. Okej, till Vedado kom vi. Men var skulle vi äta? Vi bad honom skjutsa oss till en vegetarisk restaurang som enligt Lonely Planet skulle vara bra. Men restaurangen var tom, fula skyltar och 7 personer som jobbade där inne. Nja, blev inte den. Strövade en hel del. Till slut hittade vi någon restaurang som verkade okej. Kanske lite dyr.


Efter maten visste vi inte riktigt vad vi skulle hitta på men vi märkte att alla kubaner verkade vara på väg åt ett och samma håll så vi följde efter. Visade sig att de var på väg till Malecon, strandpromenaden. Var någon slags festlighet med band som spelade och massor av folk. Man firar denna vecka att det är 50 år sedan revolutionen och 1 januari är det årsdagen.

Hem åkte vi i ett slags plastägg som är en slags moped. Kul.




29 december


Avklarat första spanskalektionen. Rivstart, men det gick faktiskt bättre än förväntat. Skönt ändå att man övat lite innan. Skippade det diagnostiska provet eftersom det kändes som att jag ändå inte skulle fixa att vara i någon annan grupp än komplett nybörjare.


Provade idag på lite, lite salsa för första gången. Blir nog kurs nästa vecka för min del.


Tog oss in till stan idag med ”gammal bil”-taxi. Funkar i princip som en buss. Man ser en gammal amerikanare komma nedför gatan, viftar lite med handen, säger vart man ska och sedan kan man antingen få ett ja eller nej. Sedan är det bara att slå sig ned i bilen. Intressant system. Gick bra att ta sig från Miramar och till Centro Habana men att sedan ta sig tillbaka var lite svårare. Bilarna verkar nämligen följa vissa rutter så för att ta sig till Miramar t. ex. gäller det att hitta igen rätt gata för att vinka in bilarna på. Sparar pengar gör man i alla fall. 1 CUC jämfört med 5 CUC igår eller 10 CUC som hotellet föreslog.1 CUC känns emellertid som ändå rätt väl pröjsat jämfört med vad kubanerna betalar.


Väl i stan blev det en del fotande. Känns som att vart än man sig vänder ser man potentiella motiv. Lunch intogs på en kinesisk restaurang. Åt en pizza vi väntade en timma på att få. Ingen dricks där inte. De hade nämligen gett vår mat till några andra…


Efter stadsturen snabb dusch på hotellet och därefter tur i Habana vieja med skolan. Guiden verkade en aning påverkad (?) och babblade på en del men det var intressant att höra lite om de historiska byggnaderna från kolonialtiden och det var överlag mysigt. Kändes en smula ödsligt jämfört med dagens trängsel och ståhej i centrala stan, men som sagt mysigt. Middag på dyr restaurang och på det hela en trevlig kväll. Taxi hem med officiell taxi: 7 CUC (4 personer).


Är nu trött efter en dag där jag upplevt att Havanna är en stad med många ansikten. Och otroligt många fantastiska byggnader! Känner mig helt förstummad över den ryska ambassaden i Miramar som måste vara den mest groteska byggnad jag sett. Hur man kan genomföra ett sådant bygge! Totalt fascinerande! I like… J

Många intryck idag och jag kommer att sova som en stock. Imorgon blir det mera spanska och eftermiddagen planeras spenderas på Playas del Este. Beach here I come!



Kommentarer

  1. Hej!
    Roligt att höra hur ni har det! Det verkar vara lite "inkörningsproblem" innan ni vet hur allt funkar. Men det är ju en del i hela upplevelsen.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Så spännande med Kuba - hoppas ni får det skoj där! *kram*

    Gott nytt år!

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Nu är vi drygt 1,5 timme in på år 2009 och ni har fortfarande 2008 :)
    Gott nytt år!!! Kram!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Dagens jobbfundering...

Tierp

ESC